Fajka wodna
Blog o fajkach wodnych

Cybuchy od A do Z





Mimo że cybuch ma jedno zastosowanie, to jego budowa i materiały wykorzystane do tego celu bardzo się różnią. A jak? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule...

Cechy charakterystyczne cybucha:


a) Średnica wewnętrzna (czaszy) - A
b) średnica otworu podstawy (czaszy) – B (pamiętajmy o tym podczas kupowania nowego cybucha, bo może się okazać że średnice korpusu i cybucha nie pasują do siebie)
c) głębokość wewnętrzna - C
d) wysokość - D




Cybuchy przede wszystkim możemy podzielić pod względem materiału użytego do ich wytworzenia:

a) ceramiczne – spotykane w prawie wszystkich fajkach

b) metalowe – spotykane najczęściej w fajkach tzw. „bazarowych”:





c) szklane - rzadko spotykane, ale warto wiedzieć że są takie:


Jakie są różnice między nimi? Przede wszystkim większa temperatura do jakiej się nagrzewa cybuch metalowy. Dzięki temu tytoń ma też większą temperaturę i wytwarza więcej dymu, ale spala się szybciej i łatwiej jest go przypalić. Co do szklanych to nie wiem bo nigdy nie używałem.
Cybuchy możemy też podzielić w taki sposób:
a) pojedyncze – najprostsze, z jednym kielichem „jednokomorowym”:


b) dzielone – kielich jest podzielony na kilka „komór” (2,3 lub 4). Idealne do robienia własnych mieszanek tytoni:

c) podwójne, potrójne itd. – jest to połączenie kilku cybuchów z jednym wyprowadzeniem na korpus. Możemy do każdego cybucha włożyć inny tytoń i cieszyć się własną, unikalną mieszanką. Jednak taki rodzaj cybucha ma też i wady. Do jego obsługi potrzebujemy kilku węgli, i nie założymy na niego komina:


Większość cybuchów jest nakładana na korpus, ale również i tu są wyjątki. Są to tzw. cybuchy tunezyjskie, które WKŁADA się w korpus i to jest jedyna różnica:


Jest też wersja „turystyczna” cybucha, który doskonale się sprawdza np. na wypadach w plener, gdy chcemy postawić fajkę na niepewnym podłożu. Jest to cybuch z kominem. Komin jest zamocowany na stałe i zamykany jak wieko od słoika:


Oczywiście możemy się spotkać z cybuchem „dedykowanym” do jednego z tytoni. Tytoniem tym jest Tingers, który słynie z tego że jest mocnym tytoniem. Dlatego podczas jego palenia potrzeba więcej czystego powietrza, dlatego w tym cybuchy zamiast kilku małych dziurek jest jedna duża, umieszczona prawie na jednej wysokości z resztą kielicha:


Możemy też zrobić samemu cybuch, i tu wcale nie mam na myśli lepienia go z gliny itp. Potrzebny nam do tego celu tylko nóż, łyżka i… owoc. Nożem ścinamy część owocu, tak aby powstało trochę płaskiej powierzchni, i wycinamy otwór na korpus. Łyżką wybieramy miąższ, owoc nakładamy na korpus, nabijamy tytoniem i gotowe. Możemy użyć do tego celu wielu owoców np. jabłek, cytryn, pomarańczy, gruszek, co nam tylko do głowy przyjdzie. Podobno czuć jest smak owocu w dymie. A tu mały tutorial: 
http://pl.youtube.com/watch?v=4Bz4mRQe83Y&feature=related

Który cybuch wybrać?
Gdy palimy wilgotny tytoń (np. Serbetli) możemy użyć płytszego cybucha, ponieważ taka melasa pali się dłużej i nie musimy go dużo kłaść. Głębsze cybuchy używamy do suchszych tytoni, oraz gdy palimy w większym gronie. 



To wszystko co mi przychodzi do głowy. Czegoś tu brakuje ? Każdy komentarz będzie mile widziany :)
4 komentarze:

Witam,

można by było jeszcze nadmienić o cybuchu typu Vortex, który (jak czytałem, bo mam zamiar dopiero go kupić) używany jest do bardzo mokrych tytoni lub płynnych melas. Dzięki temu, że dziurki są po bokach a na w dole soki nie przedostają się do korpusu i dzięki temu łatwiej zachować czystość fajki. Podobno z tym cybuchem można dłużej palić na jednym nabiciu.

Pozdrawiam
Karol Cieślak


myślę że niedługo takie cybuszki też zostana opisane ;)


Ten komentarz został usunięty przez autora.

z mojego doświadczenia powiem Wam że cybuchy glazurowane łatwiej się czyszczą niż te "surowe" w środku


Prześlij komentarz


Pomagaj i wygrywaj

Obserwatorzy

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

FOTOKOD

FOTOKOD