Mimo że cybuch ma jedno zastosowanie, to jego budowa i materiały wykorzystane do tego celu bardzo się różnią. A jak? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule...
Cechy charakterystyczne cybucha:
a) Średnica wewnętrzna (czaszy) - A
b) średnica otworu podstawy (czaszy) – B (pamiętajmy o tym podczas kupowania nowego cybucha, bo może się okazać że średnice korpusu i cybucha nie pasują do siebie)
c) głębokość wewnętrzna - C
d) wysokość - D
Cybuchy przede wszystkim możemy podzielić pod względem materiału użytego do ich wytworzenia:
a) ceramiczne – spotykane w prawie wszystkich fajkach
c) szklane - rzadko spotykane, ale warto wiedzieć że są takie:
Jakie są różnice między nimi? Przede wszystkim większa temperatura do jakiej się nagrzewa cybuch metalowy. Dzięki temu tytoń ma też większą temperaturę i wytwarza więcej dymu, ale spala się szybciej i łatwiej jest go przypalić. Co do szklanych to nie wiem bo nigdy nie używałem. Cybuchy możemy też podzielić w taki sposób:
a) pojedyncze – najprostsze, z jednym kielichem „jednokomorowym”:
b) dzielone – kielich jest podzielony na kilka „komór” (2,3 lub 4). Idealne do robienia własnych mieszanek tytoni:
c) podwójne, potrójne itd. – jest to połączenie kilku cybuchów z jednym wyprowadzeniem na korpus. Możemy do każdego cybucha włożyć inny tytoń i cieszyć się własną, unikalną mieszanką. Jednak taki rodzaj cybucha ma też i wady. Do jego obsługi potrzebujemy kilku węgli, i nie założymy na niego komina:
Większość cybuchów jest nakładana na korpus, ale również i tu są wyjątki. Są to tzw. cybuchy tunezyjskie, które WKŁADA się w korpus i to jest jedyna różnica:
Jest też wersja „turystyczna” cybucha, który doskonale się sprawdza np. na wypadach w plener, gdy chcemy postawić fajkę na niepewnym podłożu. Jest to cybuch z kominem. Komin jest zamocowany na stałe i zamykany jak wieko od słoika:
Oczywiście możemy się spotkać z cybuchem „dedykowanym” do jednego z tytoni. Tytoniem tym jest Tingers, który słynie z tego że jest mocnym tytoniem. Dlatego podczas jego palenia potrzeba więcej czystego powietrza, dlatego w tym cybuchy zamiast kilku małych dziurek jest jedna duża, umieszczona prawie na jednej wysokości z resztą kielicha:
Możemy też zrobić samemu cybuch, i tu wcale nie mam na myśli lepienia go z gliny itp. Potrzebny nam do tego celu tylko nóż, łyżka i… owoc. Nożem ścinamy część owocu, tak aby powstało trochę płaskiej powierzchni, i wycinamy otwór na korpus. Łyżką wybieramy miąższ, owoc nakładamy na korpus, nabijamy tytoniem i gotowe. Możemy użyć do tego celu wielu owoców np. jabłek, cytryn, pomarańczy, gruszek, co nam tylko do głowy przyjdzie. Podobno czuć jest smak owocu w dymie. A tu mały tutorial: http://pl.youtube.com/watch?v=4Bz4mRQe83Y&feature=related
Który cybuch wybrać?
Gdy palimy wilgotny tytoń (np. Serbetli) możemy użyć płytszego cybucha, ponieważ taka melasa pali się dłużej i nie musimy go dużo kłaść. Głębsze cybuchy używamy do suchszych tytoni, oraz gdy palimy w większym gronie.
To wszystko co mi przychodzi do głowy. Czegoś tu brakuje ? Każdy komentarz będzie mile widziany :)
9 czerwca 2010 13:08
Witam,
można by było jeszcze nadmienić o cybuchu typu Vortex, który (jak czytałem, bo mam zamiar dopiero go kupić) używany jest do bardzo mokrych tytoni lub płynnych melas. Dzięki temu, że dziurki są po bokach a na w dole soki nie przedostają się do korpusu i dzięki temu łatwiej zachować czystość fajki. Podobno z tym cybuchem można dłużej palić na jednym nabiciu.
Pozdrawiam
Karol Cieślak
10 czerwca 2010 10:14
myślę że niedługo takie cybuszki też zostana opisane ;)
12 czerwca 2010 20:48
12 czerwca 2010 20:50
z mojego doświadczenia powiem Wam że cybuchy glazurowane łatwiej się czyszczą niż te "surowe" w środku
Prześlij komentarz